Koillis-Helsingin Yrittäjät kokoontuivat kierrätysaiheiseen Oktoberfestiin

oktoberfestPääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Me yhdessä ‑kampanjan opiskelijat osallistuivat Koillis-Helsingin Yrittäjien Oktoberfest-juhlaan 2.10.2014 tarjoamalla tapahtumaan toimistotavaroiden kierrätyspisteen sekä tuopinalusten askartelua kierrätysmateriaaleista. Ravintola Kaari 18 Pukinmäessä oli koristeltu näyttävästi juhlaa varten. Koristeet oli valmistettu kierrätysmateriaaleista kuukautta aikaisemmin.

 

Yrittäjien asialla

Syysillan pimetessä Ravintola Kaari 18:n takapihalle rakennettu teltta täyttyi yrittäjistä ja iloisesta puheensorinasta. Alkamassa oli jo perinteeksi muodostunut Koillis-Helsingin Yrittäjien Oktoberfest yrittäjille ja yrittäjämielisille. Illan teemana oli tänä vuonna kierrätys. Paikalle saapui satakunta yrittäjää verkostoitumaan ja nauttimaan hauskasta illasta.

Koillis-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Marja-Leena Kajander, tuttavallisemmin Meena, oli yksi juhlijoista. Puheenjohtajana toista vuotta häärivän Meenan mukaan yrittäjäjärjestössä on parasta hyvä yhteishenki ja mukava yhdessä tekeminen: ”Saa olla paljon tekemisissä muiden yrittäjien kanssa ja verkostoituminen on helppoa.”

 

Näprän kädentaitopaja innosti luovuuteen

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toiminta tuli Meenalle aivan uudella tavalla tutuksi Näprän kädentaitopajassa, jonka Kierrätyskeskus ja HAAGA-HELIAn opiskelijat järjestivät yhdessä yrittäjien kanssa noin kuukautta ennen Oktoberfestiä. Pajassa yrittäjät ja opiskelijat askartelivat somisteita juhlaan.

oktoberfestkoristeet

”Minusta se oli aika pysäyttävää, kun teimme matonkuteista koristeet. Ja niistä saatiin todella kivan näköisiä!” Näprän kädentaitopaja herätti Meenassa ja muissa osallistujissa myös hilpeää innostusta: ”Kun me aikuiset ihmiset siellä tökittiin ja pyöriteltiin juttuja, tuli sellainen olo, että nyt on palattu ekalle luokalle. Kahdeksan vanha pojantyttäreni olisi varmaan ollut siinä paljon fammuansa näppärämpi.”

Kierrätyskeskus ja HAAGA-HELIAn opiskelijat pyörittivät ravintolan terassilla Näprän kädentaitopajaa myös Oktoberfestin aikana. Juhlijat saivat askarrella vanhoista CD-levyistä uniikkeja ja omannäköisiään lasinalusia.

Askartelumateriaalit olivat monipuolisia: kierrätettyä tavaraa oli Kinder-munien pikkuleluista aina koristeellisiin kankaisiin, tapetteihin ja pitsinauhoihin. Tavoite oli herättää yrittäjien mielenkiinto luovan tekemisen kautta ja antaa näin heille yllättävä ja erilainen kokemus kierrätyksestä.

Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija Ville Heinilä jututti yrittäjiä sillä välin, kun HAAGA-HELIAn opiskelijat opastivat lasinalusten askartelussa. Alkuillasta pajassa oli hiljaista, mutta illan edetessä yhä useampi uskaltautui kokeilemaan näpräystaitojaan. Osa vei lasinalusia lahjaksi. Romanttinen miesnäprääjä yllätti vaimonsa lasinalusella, johon oli kirjoitettu ”One world, one love”.

 

Kierrätys sopii kaikille

Näprän kädentaitopaja keräsi kehuja. Yrittäjät osoittautuivat helposti innostuviksi. Heistä oli hauskaa kokeilla jotain uutta, ja lasinalusten askartelu sopi hyvin illan kierrätysteemaan. Yhteistyö Kierrätyskeskuksen ja HAAGA-HELIAn opiskelijoiden kanssa oli Meenan mielestä hyvä päätös: ”Kyllä me ollaan ylpeitä siitä, että lähdettiin mukaan, vaikka pienellä budjetilla näitä juttuja tehdäänkin.”

kierrätyspisteOktoberfestin ajaksi ravintolan terassille järjestettiin myös toimistotarvikkeiden kierrätyspiste. Yrittäjillä oli mahdollisuus tuoda tarpeettomaksi jääneet tarvikkeet etsimään uutta kotia. Jos pisteestä löytyi jotain houkuttelevaa, sen sai ottaa mukaansa. Kierrätyskeskus toimitti edelleen myytäväksi jäljelle jääneet tavarat.

Yhteistyö Kierrätyskeskuksen kanssa pisti sisustusyritystä pyörittävän Meenan jo heti liikkeelle: ”Olen pakannut pahvilaatikollisen ylijäämämateriaaleja ja vanhaksi käyneitä verhoilunäytteitä Näprän kädentaitopajaan lähetettäväksi.” Meena toivoo, että yrittäjät löytäisivät erilaisia tapoja käyttää Kierrätyskeskuksen palveluja: ”Toivon mukaan monet muutkin hoksaavat, mikä palveluista on itselle sopiva.”

 

Vuoden yrittäjä sai kierrätysidean

Oktoberfesteillä julkistettiin myös Koillis-Helsingin Yrittäjien valitsema vuoden 2014 yrittäjä. Voiton vei pitkään toiminut perheyritys ABL-Laatat. Raadin perusteluiden mukaan yritys on persoonallinen toimija, joka ei kopioi muita. Toiminta on laadukasta niin taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta, ja yritys on merkittävä työllistäjä.

Toimitusjohtaja Ralf Forsman kertoo, että ABL-Laatat keskusteli Oktoberfestin aikana Kierrätyskeskuksen mahdollisuuksista ottaa vastaan heiltä hävikkiin päätyviä keraamisia laattoja: ”Niille olisi tosi paljon kysyntää, mutta meille taas on työlästä löytää niille ostajat.” Laattoja päätyy roskalavalle yllättävän paljon: ”Uskoisin, että roskalava kuukaudessa tulee täyteen.”

Ralf Forsmanin mielestä kannattaa lisätä yritysten tietoisuutta siitä, että Kierrätyskeskukseen voi viedä myös käyttökelpoista rakennusmateriaalia. ”Jos kaikki laattatoimittajat osallistuisivat kierrätykseen ja alkaisivat käyttää palveluita, hyöty olisi suurempi ja tietoisuus tästä mahdollisuudesta kasvaisi.”

Myös Koillis-Helsingin Yrittäjien Meena Kajander haastaa laajempaa joukkoa yrittäjiä tutustumaan Kierrätyskeskuksen palveluihin: ”Toivon, että meidän tekemämme iloinen yhteistyö saa muutkin Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistykset innostumaan. Kannattaa ehdottomasti kertoa jäsenille näistä palveluista!”

 

Koillis-Helsingin Yrittäjät on yrittäjien paikallisyhdistys, joka kuuluu Helsingin Yrittäjiin yhdessä kahdeksan muun paikallisyhdistyksen kanssa. Helsingin Yrittäjät on yksi Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä.

 

Koillis-Helsingin Yrittäjillä on lähes 800 yritysjäsentä. Yhdistyksen pyrkimyksenä on edistää alueen yritysten toimintaedellytyksiä. Jäsenyrityksilleen se tarjoaa muun muassa yrittäjyyteen liittyviä erilaisia tapahtumia, joiden tavoitteena on tutustuttaa alueen yrittäjät toisiinsa ja lisätä heidän yhteistyötään.

Koillis-Helsingin Yrittäjät

 

 

 

Lue lisää yritysten vastuullisista valinnoista!

Tule mukaan luomaan oma vastuullisuustarinasi!

 

10.11.2014 Marianna Karhuvaara, Sofia Kolehmainen