Kestävä kehitys kukoistaa: Pukinmäen Puutarha säästää luontoa valinnoillaan

Pukinmäen Puutarha Sam Johansson

Pukinmäen Puutarhan uudistustöiden yhteydessä omistaja Sam Johanssonilla on ollut paljon asiaa Kyläsaareen. Siellä vastuullisia palveluitaan tarjoavat vierekkäin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus sekä Helsingin sosiaali- ja terveysviraston alaiset Uusix-verstaat. Johansson hankkii kestäviä ratkaisuja puutarhan kehittämiseen molemmista paikoista.

 

Käytössä kuluva hankitaan käytettynä

Pukinmäen Puutarhan omistaja Sam Johansson on puutarhaa kehittäessään jo pitkään vienyt Kierrätyskeskukseen yritykselle tarpeettomia tavaroita: ”Helposti tulee pakettiautollinen kaikenlaista tavaraa, mitä on vuosien aikana tuonne hyllyihin kertynyt.”

Itselleen yritys on hankkinut Kierrätyskeskuksesta nopeasti käytössä kuluvaa kalustoa: ”Jotkut hyllyt, joista tiedetään, että ne eivät todellakaan meidän käytössä kestä kauaa, on mieluiten haettu sieltä. Pari vuotta, niin me ollaan käytetty ne loppuun.”

Muutenkin kierrättäminen on Pukinmäen Puutarhalle tärkeää. Aina ennen kuin tarpeettomat tavarat viedään Kivikon Sorttiasemalle, niitä käydään näyttämässä Kierrätyskeskuksessa. Kaikki myyntiin kelpaava poimitaan siellä kuormasta ja ohjataan eteenpäin tarkemmin lajiteltavaksi ja hinnoiteltavaksi.

 

Pukinmäen Puutarhan hintalapputelineetUutta ilmettä kestävillä hintalapputelineillä

Kun Pukinmäen Puutarhassa toteutettiin sukupolvenvaihdos, pyrittiin uudella tavalla tuomaan puutarhaa esille ja luomaan ilmettä liikkeeseen. Puutarhalle tarvittiin muun muassa uudet hintalapputelineet, joiden piti kestää vettä, valoa ja kovaakin tuulta. ”Aiemmin meillä oli käytössä vain puutikkujen nokkaan tökätyt laminoidut hintalaput, jotka harvoin kestivät yhtä kesää pidempään, jos sitäkään. Useimmiten tuuli puhalsi ne vieressä olevalle tielle, bussin alle”, kertoo Johansson.

Hintaviestinnän suunnittelija löytyi Vuoden yrittäjä ‑juhlasta, jossa Koillis-Helsingin Yrittäjät palkitsivat Pukinmäen Puutarhan. Siellä Johansson tapasi graafista suunnittelua tarjoavan Milla Kissaniityn, joka alkoi selvittää erilaisia vaihtoehtoja hintalappujen telineiksi. Kävi ilmi, että kuntouttavaan työtoimintaan erikoistuneilla Uusix-verstailla Kyläsaaressa voisi suunnitella ja valmistaa käsityönä uudet hintalapputelineet.

Verstas teki ja toimitti kestävät telineet Johanssonin toiveiden mukaisesti. Yhteistyön aikana tuli puheeksi, että Uusix tarvitsi joulutähtiä perinteisiin joulujuhliinsa jaettavaksi osallistujille. ”Tarvittava määrä joulutähtiä maksoi suunnilleen saman verran kuin tilatut telineet, joten päädyimme molempia hyödyttävään vaihtokauppaan”, kertoo Johansson.

 

Lähikukkia ja kierrätystä

Pukinmäen Puutarhan kukka-amppelitPukinmäen Puutarhalle on tärkeää kasvattaa itse myymänsä kasvit, jotta ne ovat tuoreita eikä niitä ole kuljetettu pitkiä matkoja. Tarpeettomia torjunta- ja kasvunsäätöaineita ei käytetä. ”Päivittäin löytyy asiakkaita, jotka ovat vuosia asuneet naapurustossa, eivätkä ole vielä aiemmin käyneet meillä. Toivotamme lähialueen asukkaat lämpimästi tervetulleiksi ostoksille!” hymyilee Johansson.

Pukinmäen Puutarha tekee kestäviä valintoja arjen keskellä jatkuvasti. Nykyään käytössä olevat kasvihuoneet ja istutuspöydät on hankittu käytettynä Malmin hautausmaalta. ”Ruukut käytämme kasvien istutuksessa ja kasvatuksessa moneen kertaan mahdollisuuksien mukaan,” sanoo Johansson.

Sam Johansson toivoo, että ihmiset eivät laittaisi käyttökelpoisia tavaroita roskiin. Erityisesti Kierrätyskeskuksen noutopalvelua Johansson nostaisi ponnekkaasti esille: ”Jos ihmiset heti muistaisivat noutopalvelun, tavaroita ehkä tulisi ohjattua useammin kierrätykseen.”

 

Pukinmäen Puutarha on perheyritys neljännessä polvessa. Julius Johansson perusti Pukinmäkeen, maaseudun rauhaan, puutarhan vuonna 1911. Yrityksessä tehtiin viimeisin sukupolvenvaihdos noin viisi vuotta sitten, kun veljekset Sam ja Tom Johansson ottivat yrityksen hoitaakseen. Pukinmäen Puutarha tarjoaa myyntipalveluiden lisäksi kuljetus- ja istutuspalveluita. Puutarhassa työt vaihtuvat vuoden aikana paljon, joten talviaikaan yrityksessä on vain kolme työntekijää. Kausiapureita on kolmesta kahdeksaan vuodenajan mukaan.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksella on Kyläsaaren kaupassa myynnissä huonekaluja kuten yöpöytiä, sänkyjä, sohvia, hyllyjä ja toimistokalusteita. Kaupasta löytyy myös takuukorjattuja ja huollettuja kodinkoneita, kuten pesukoneita, helloja sekä elektroniikkalaitteita (tietokoneita, printtereitä, videoita, stereoita ja televisioita). Tarjolla on myös valaisimia, astioita, vaatteita ja urheiluvälineitä. Lisäksi kaupan pihalla on ilmaisosasto.

Uusix-verstaat on käsityöpajojen yhteisö, jonka tehtävä on kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen työttömille helsinkiläisille. Uusix on osa Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveysviraston työhönkuntoutusta. Uusix-verstailla Kyläsaaressa työskentelee noin 300 henkilöä, joista noin 200 on kuntouttavassa työtoiminnassa. Kuntoutujien lisäksi verstailla työskentelee työkokeilijoita, työharjoittelijoita ja tukityöllistettyjä. Uusix-verstaisiin kuuluvat keramiikkapaja, korupaja, metalliverstas, ompelimo, Painotex, polkupyöräverstas, puuverstas, tekstiilipaja ja verhoomo. Lisäksi verstaisiin kuuluvat rakennusosasto, rakennusosien kierrätys sekä Uusix-tietotekniikka.

Lue lisää yritysten vastuullisista valinnoista!

Tule mukaan luomaan oma vastuullisuustarinasi!

Tykkäsitkö? Jaa muillekin!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin