Evolum valmistaa kierrätyspulloista kaunista ja laadukasta käyttödesignia

Kierrätyslasipulloja

Jukka Isotalo valmistaa yrityksessään Evolumissa kierrätyslasista design-tuotteita käsityönä. Me yhdessä ‑kampanjan opiskelijat kävivät hakemassa Jukalta inspiraatiota ja raikkaita näkökulmia kierrätykseen.

 

Laatua ekologisesti

Evolumin funktionaalisissa design-tuotteissa yhdistyvät korkea laatu, ekologisuus sekä halu tehdä asioita uudella, erilaisella tavalla. Tuotteet on valmistettu kierrätyslasista.

Ympäristöystävällisyyteen liittyy olennaisesti myös paikallisuus. Kaikki materiaalihankinnat tehdään mahdollisimman läheltä ja alihankkijoina käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallisia yrityksiä.

KäyttöesineitäJukka Isotalon ekologisuusajattelun mukaan tuotteiden vienti ulkomaille ei sellaisenaan ole kiinnostavaa: ”Ekologisuudesta häviää aika iso osa, kun roudataan tuotteita ulkomaille. Mieluummin käyn perustamassa lasipajan jonnekin.”

Evolumin tuotteissa pyritään huippulaatuun. Arvokkuus ja laadukkuus eivät kuitenkaan riitä Jukalle: ”Toivon, että tuotteeni olisivat myös kommunikoivia siten, että ihmiset saisivat ahaa-elämyksiä ja ymmärtäisivät, että asiat voi tehdä myös toisin.” Lisäksi tuotteiden pitää olla esteettisiä. ”Sen verran kuitenkin muotoilijan koulutus painaa, etten ihan hirveän näköisiä juttuja helposti tee”, Jukka naurahtaa.

Esteettisyys ja ekologisuus kulkevat Jukan mielestä käsi kädessä: ”Ei se ekologisesti välttämättä vaadi yhtään enempää, jos tuotteen tekee hyvin ja kauniisti.”

 

Kierrätysdesign on nouseva trendi

Aikaisemmin Evolumin myynti on ollut melkein sataprosenttisesti yritysmyyntiä. Suomen huono taloudellinen tilanne on heijastunut Evolumin toimintaan siten, että yksityispuolella on nykyään enemmän kysyntää. ”Myynti on ollut suhteessa jopa parempi verrattuna viime vuoteen”, Jukka pohtii.

Myynnin kasvu on näkynyt viime vuosina myös myyjäistapahtumissa, messuilla ja design-marketeissa. Nykyisin ihmiset kiinnittävät Jukan mukaan paljon enemmän huomiota ekologisuuteen: ”Ihmiset kyselevät alkuperästä paljon aiempaa enemmän ja ihan uudella tyylillä, mikä on kiva asia.”

Jukan aloittaessa yritystoimintaansa 1989–1990, kukaan ei vielä tehnyt kierrätys-designia Suomessa. ”Itse koin, että järkevintä teollista muotoilua on juuri kierrätys-design.” Evolumin historian aikana kierrätysmarkkinat ovat kehittyneet ja kasvaneet vuosi vuodelta. Jukan mukaan laadukkaita design-tuotteita ei ole kuitenkaan tullut markkinoille samassa tahdissa.

 

Inspiraatiota arjesta

Uusien tuoteideoiden syntyprosessit vaativat sekä rutiinia että luovuutta: ”Varmin keino on ottaa luonnoslehtiö ja alkaa piirtää. Joskus tuotteet syntyvät jopa ammattirutiinilla. Haaste on siinä, että pullo on niin rajattu. Siinä on suu, kaula, hartiaosa ja säiliö – näiden kanssa pitää sitten käyttää mielikuvitusta.”Koruja kierrätyslasista

Jukka saa inspiraationsa arkipäivän pienistä iloista: ”Oikeasti minua inspiroi, vähän ehkä kliseisen kuuloisesti, kaunis päivä. Auringon paiste tuo energiaa. Leppoisa elämä ja leppoisat koti-illat tuovat nekin inspiraatiota.” Lisäksi Jukkaa innostavat musiikki,

miehiset tieto- ja luontopainotteiset kirjat sekä elokuvat, joista koko perhe nauttii yhdessä.

 

Muotoilija unelma-ammatissaan

Jukan isä oli arkkitehti ja äiti Karjalan evakko: ”Siinä on sellainen yhdistelmä, joka voi johtaa vaan tämän tyyppiseen työhön. ” Jukka tiesi jo lapsena, että haluaa ryhtyä luovaan ammattiin. Hän vieraili 6‑vuotiaana Muranon saarella Venetsiassa äitinsä kanssa. Pikkupoikaa puhutteli erityisesti rubiininpunainen lasipallo, jonka hän sai paikalliselta lasinpuhaltajalta: ”Silloin mä ihastuin lasiin.”

Jukan innostus lasiin ei jäänyt Muranoon. Sen huomasivat myös hänen vanhempansa, jotka saivat joululahjaksi aina jotain lasitavaraa. Kirjastosta Jukka lainasi kaikki saatavilla olevat Alvar Aallon, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan ja ulkomaalaisten suunnittelijoiden kirjat.

Taideteollinen korkeakoulu oli luonnollinen opiskelupaikka Jukalle. Opiskelijavaihdossa Tukholmassa vuonna 1989 Jukka sai idean yhdistää teollisen muotoilun ja ekologisuuden. Studiossa teekupin ääressä istuessaan hänen silmiinsä osuivat taideopiskelijoilta kertyneet tyhjät pullot: ”Ajattelin, että noistahan saisi vähällä energialla käyttöesineitä.” Viinipulloista valmistetuista tuotteista tuli Tukholmassa menestys, ja Taideteolliseen palattuaan hän jatkoi kierrätyslasituotteiden valmistusta ja kehittämistä.

lyhdytJukan tarina ekodesignin parissa jatkui vuonna 1997 Sveitsissä, jossa hän auttoi paikallista sosiaalialan työntekijää tuotteisiinsa perustuvan kierrätyslasipajan rakentamisessa ja käynnistämisessä. Palattuaan takaisin Suomeen hän avasi oman lasipajan Evolumin. ”Siitä lähtien olen tehnyt päätoimisesti tätä, lukuun ottamatta luentokeikkoja tai taideprojekteja, jotka nekin ovat liittyneet kierrätyslasiin.”

Jukan mukaan yksi hänen työnsä parhaimpia puolia on se, että tapaa mielenkiintoisia ihmisiä laidasta laitaan: ”Samana päivänä saattaa tavata suuryrityksen pääjohtajan sekä pullonhakureissulla Piritorin kanta-asiakaan, joka pysäyttää juttelemaan. Molemmista ryhmistä löytyy tosi skarppia porukkaa.” Parasta Jukan mukaan on kuitenkin se, että itse nauttii siitä, mitä tekee: ”Motivoidun tästä työstä.”

 

Jukka Isotalo valmistaa kierrätyslasista design tuotteita käsityönä hiomalla ja kiillottamalla lasia, jota Suomessa ei uudelleen täytetä. Lasia ei sulateta vaan hyödynnetään sen luonnollisia muotoja, joten sen tuotteiden valmistukseen kuluu mahdollisimman vähän energiaa.

Evolum-logo

 

 

 

 

Lue lisää yritysten vastuullisista valinnoista!

Tule mukaan luomaan oma vastuullisuustarinasi!

 

10.11.2014 Sanna Viholainen

Tykkäsitkö? Jaa muillekin!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin