Ravintolakoulu Perho ottaa kierrätyshaasteen innolla vastaan

Suomen Liikemiesten Kauppaopisto, Helmi Liiketalousopisto ja Ravintolakoulu Perho ottavat toisistaan mittaa kierrättäjinä. Kisaa käydään siitä, mikä oppilaitos saa kerättyä eniten kierrätystavaraa. Kierrätyskilpailu toteutetaan yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa. Ravintolakoulu Perholle tämä on ensimmäinen Kierrätyskeskuksen kanssa yhdessä toteutettu tempaus.

 

Kierrätyshaaste tositarkoituksella

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä ohjenuoria Ravintolakoulu Perhon päivittäisessä arjessa. Niinpä Ravintolakoulu Perhon rehtori Marit Nieminen ottaa toisen asteen yksityisten ammatillisten oppilaitosten välisen leikkimielisen kierrätyshaasteen innostuneesti vastaan. Hänen mielestään kaikki rutiineja rikkovat tapahtumat ovat tervetulleita ja piristävät niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin päivää. Kierrätyskisaan osallistuminen ajoittuu Ravintolakoulu Perhon osalta helmikuun alkuun, jolloin alkuvuoden kiireet on saatu selätettyä.

Kierrätyskeskus on yhteistyökumppanina entuudestaan tuntematon Ravintolakoulu Perholle. ”Kierrätyskilpailun voitto ei ole ensisijainen tavoite, vaikka lähdemme mukaan ihan tosissaan haastamaan muita kouluja. Haasteen perimmäinen tarkoitus on saada tavaraa kiertoon ja näin tuottaa konkreettista hyötyä niin tempaukseen osallistujille kuin Kierrätyskeskuksellekin”, pohtii Nieminen.

 

Vastuullinen oppilaitos

Marit Nieminen
Marit Nieminen on tiukka mutta reilu rehtori.

Vastuullisuus on yksi Ravintolakoulu Perhon pääarvoista, jotka ohjaavat päätöksentekoa ja toimintaa. ”Haluamme nähdä vastuullisuuden monipuolisesti, monesta näkökulmasta”, kertoo Nieminen. Yhtäältä oppilaitos on vastuussa veronmaksajille, sillä se saa valtiontukea. Tällöin toiminnan tulee Niemisen mukaan olla täysin läpinäkyvää. Toisaalta vastuullisuus tulee esiin oppilaitoksen arkea ohjaavissa kestävän kehityksen periaatteissa.

Perhon kestävää kehitystä tukevasta toiminnasta kertovat esimerkiksi vuonna 2012 myönnetty OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti sekä OKKA-säätiön Kestävän kehityksen teko ‑kilpailun voitto vuonna 2014 .

Ravintolakoulu Perholla on kymmenen osuutta Herttoniemien ruokaosuuskunnassa. Viljelmät, joilla ruokaosuuskunnan satoa kasvaa, sijaitsevat Korson pelloilla. Viljelmiä on hoitamassa ammattitaitoinen viljelijä, mutta ruokaosuuskunnan toimintaan kuuluu, että Perhon opiskelijat tekevät myös töitä viljelyksillä opettajien ohjauksessa. ”Ruokaosuuskunnan toimintaan osallistuminen on oiva tapa saada opiskelijoille käsitys raaka-aineen matkasta pellolta lautaselle”, kertoo Nieminen.

 

Konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus näkyy monipuolisesti myös Ravintolakoulu Perhon jokapäiväisessä toiminnassa. Oppilaitoksessa toimii henkilöstö- ja opiskelijaravintola Herkku, jonka toiminnassa hävikkiä seurataan tarkasti. Biojäteastia on sijoitettu vaa’an päälle, jolloin biojätteen määrää voidaan suoraan seurata. ”On tärkeää, että jätteet lajitellaan ja biojätteen määrään kiinnitetään huomiota, vaikka opetuskeittiössä jätettä toki syntyy väistämättä, kun ruoanlaittoa harjoitellaan”, pohtii Nieminen.

Vuoden 2015 alusta Ravintolakoulu Perhossa luovutaan kokonaan paperisista opetusmonisteista ja kaikki opetusmateriaali jaetaan vain digitaalisessa muodossa. Opiskelijoilla säilyy mahdollisuus tulostaa materiaalia, mutta rehtori toivoo turhan paperin kulutuksen kuitenkin vähenevän.

Lopuksi Marit Nieminen kertoo vielä Perhon kierrättävän aktiivisesti kalusteita ja muita tavaroita: ”Jos tuolin selkänoja löystyy, korjaamme sen mahdollisimman nopeasti, eikä tuolin tilalle osteta heti uutta. Olemme myös jakaneet hyväkuntoisia astioita ja mappeja opiskelijoille. Lisäksi henkilökunta harrastaa keskenään kirjojen vaihtoa.”

 

Ravintolakoulu Perho tarjoaa laadukasta hotelli‑, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon johtavaa ammattiopetusta. Se on osa Haaga Yhtymää, johon kuuluu Ravintolakoulu Perhon lisäksi muun muassa aikuiskoulutusta tarjoava yksikkö Haaga-Perho. Ravintolakoulu Perhossa opiskelee noin 500 toisen asteen opiskelijaa. OKKA-säätiö myönsi vuonna 2012 Ravintolakoulu Perholle kestävän kehityksen sertifikaatin.

Ravintolakoulu Perho ottaa kierrätyshaasteen innolla vastaan 5

Tykkäsitkö? Jaa muillekin!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin