Kierrätysmateriaalien lajittelua: Stena Technoworld kalastaa helmet romun seasta

 

Kierrätyspalveluita tarjoava Stena Technoworld Oy tarjoaa taloyhtiöille Talkookontti-palvelua, jossa kiinteistöjen pihoihin toimitetaan 36 kuution merikontteja. Asukkaat voivat tuoda niihin lähes kaikki kodin romut ja tarpeettomat ehjät tavarat. Uusiokäyttöön sopivat tavarat menevät Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselle ja jäljelle jääneet romumateriaalit Stena Technoworld kierrättää itse.

 

Kontissa riittää lajiteltavaa Talkookontin sisältöä

”Talkookontti-palvelu on melko uusi palvelu, se aloitettiin vuonna 2010. Talkookontti-idea lähti käyntiin asiakkaiden tarpeesta ja toiveesta,” kertoo Stena Technoworldin toimitusjohtaja Jouni Spets.

Spetsin mukaan Stena Technoworld on ruvennut tunnistamaan entistä laajamittaisemmin Talkookonteista niitä tavaroita, jotka voisivat olla arvokkaita Kierrätyskeskukselle. Tällaisia ovat esimerkiksi huonekalut, vaatteet, kodin käyttötavarat, urheiluvälineet ja polkupyörät. Kierrätyskeskukselta on ollut työntekijöitä mukana purkamassa kontteja ja auttamassa lajittelussa ja uudelleenkäyttöön kelpaavien tuotteiden tunnistamisessa.

Viime vuonna Stena Technoworld alkoi myös lajitella entistä laajemmin niitä tavaroita, joille Kierrätyskeskuksen kaupoissa on erityisesti kysyntää. Elektroniikkalaitteet kuten pesukoneet ja taulutelevisiot poimitaan huolellisesti talteen muun romun joukosta. Kierrätyskeskus tarkistaa ne ja korjaa myyntikuntoon.

Stena Technoworld ei ole erikoistunut uudelleen käyttöön, eikä Kierrätyskeskus materiaalin kierrättämiseen. Yritykset eivät siis kilpaile toistensa sektoreilla, vaan yhteistyö tukee kumpaakin. Kierrätyskeskus ottaa vastaan tavaraa myymälöissään. Kaikki ne romut, jotka eivät käy myyntiin, Stena ohjaa materiaalikierrätykseen. Kaikki tietoturvaa sisältävät elektroniikkalaitteet tuhotaan tietoturvallisesti. ”Meillä on ollut aito win-win”, kuvailee Spets tyytyväisenä.

Polkupyörä jatkaa matkaa

Polkupyörä Talkookontilla

Talkookontti-palvelu tarjoaa kiehtovia mahdollisuuksia uudelleenkäyttöön. Jos joku tuo konttiin vaikkapa rikkinäisen ja ruosteisen polkupyöränsä, Kierrätyskeskus voi kunnostaa siitä arvokkaan kulkupelin.

Alun perin romuksi luullulla pyörällä voi olla vielä lukemattomien ajokilometrien verran seikkailuja edessään. ”Lopuksihan kunnostettu pyörä saattaa päätyä käyttöön vaikka siihen samaan taloyhtiöön, edellisen omistajan naapuriin. Ympyrä sulkeutuu”, visioi Jouni Spets.

Stena Technoworldin myyntipäällikkö Sari Miettisen mukaan uusiokäyttö tuo lisäarvoa palveluun. Palvelu paranee ja sitä on myös mukavaa myydä asiakkaalle:

”Asiakkaita kiinnostaa tavaroiden kohtalo. He ovat tyytyväisiä, jos tavara saa uuden elämän.”

Vantaan Neilikkatien taloyhtiön konttiin oli viikonlopun aikana tuotu muun muassa runkopatjoja, mattoja, mikroaaltouuneja, tietokoneen näyttöjä, säihkyvän punaiset Järvisen retrosukset bambusauvoineen sekä vanhat lastenvaunut.

Kontin todellinen aarre oli kuitenkin valkoinen, sulavalinjainen naisten pyörä. Tämä Nopsa Sole oli ikäänsä nähden niin hyvin pidetty, että Kierrätyskeskuksen pajatyöntekijöiden pienellä trimmauksella pyöräkaunotar pääsee tekemään vielä monta uutta matkaa.

 

Uutta luovaa yhteistyötä Stena Technoworld:in kontteja

Stena Technoworldin ja Kierrätyskeskuksen yhteinen taival on kestänyt jo noin viisi vuotta. Yhdessä on toteutettu erilaisia kierrätyskampanjoita ja tempauksia.

Yksi tempauksista oli mobiilikeräyskampanja Vantaalla: Stena Technoworld ja Kierrätyskeskus järjestivät kaupunkiin noin 30 pisteeseen keräyshäkkejä, joihin vanhoja SER-laitteita sai tuoda ilmaiseksi. Yhtenä keväänä järjestettiin kierrätyspisteitä Tarjoustalojen parkkipaikoille yhdessä Tokmannin kanssa. Jo monen vuoden ajan yrityskumppanukset ovat organisoineet Kaapelitehtaalle Kierrätystehdas-tapahtumaan SER ‑vastaanottopisteen.

Spets ja Miettinen kehuvat Kierrätyskeskusta: ”Joustavaa toimintaa ja luotettava kumppani.” Myös Stena Technoworldin arvoissa korostuvat luotettavuus ja yhteistyöhalukkuus. Lisäksi molempien yritysten toiminta on ympäristöä kunnioittavaa ja luoviin ratkaisuihin pyrkivää: ”Jos toisen jätteellä vielä pystytään työllistämään ihmisiä, niin sehän on mahtavan hieno asia!”

 

Jouni Spets ja Sari Miettinen

Stena Technoworld Oy kuuluu Stena Metall ‑konserniin, joka on Pohjois-Euroopan johtava kierrätykseen ja ympäristöhuoltoon erikoistunut yritysryhmä.

 

Konserni työllistää noin 3595 henkilöä 230 toimipisteessä. Liikevaihto edellisenä toimintavuotena oli 2,9 miljardia euroa. Stena Technoworld Oy vastaa Stena Metall ‑konsernin elektroniikkakierrätysliiketoiminnasta Suomessa. Yrityksen toiminta-ajatuksena on asiakkaiden elektroniikkalaitteiden kierrätys ja laitteiden muistivarastojen tietoturvallinen käsittely.

 

Toiminta kattaa kuljetuksen, varastoinnin, tietoturvallisen tuhoamisen, haitallisten ja vaarallisten aineiden poistamisen ja materiaalien kierrättämisen ISO 14001 ‑ympäristöjärjestelmän mukaisesti. Tavoite on kierrätysmateriaalien suljettu kierto eli materiaalien palauttaminen teollisuuden raaka-aineeksi ja ympäristöhaittojen estäminen.

Lue lisää yritysten vastuullisista valinnoista!

Tule mukaan luomaan oma vastuullisuustarinasi!

Tykkäsitkö? Jaa muillekin!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin