Vapaaehtoistyö piristää normaalia kouluarkea

Sami Rissanen

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tarjoaa mahdollisuuden oppia ympäristövastuusta ja kestävästä kehityksestä vapaaehtoistoiminnan avulla. Sami suorittaa Haaga-Helian vastuullisen liiketoiminnan kurssin vapaaehtoistyönä Kierrätyskeskuksessa. Päätös lähteä syntyi mahdollisuudesta suorittaa kurssi tällä tavoin.

 

Vapaaehtoisena Kierrätyskeskuksessa

Sami Rissanen (41) aloitti tammikuussa 2013 liiketalouden opinnot Haaga-Heliassa iltaopiskelijana. Sami on nyt ollut reilun vuoden opintovapaalla ja keskittyy päätoimisesti opiskeluun. Hän on suorittanut pääosin päiväkursseja ja opintovapaa on tuonut mahdollisuuden tehdä kurssi vapaaehtoistyönä.

Samin koko perhe on Kierrätyskeskuksen asiakkaita. Hänestä on ollut hyvä nähdä, minkälainen määrä tavaraa on menossa hyötykäyttöön, eikä suoraan kaatopaikalle. ”Pääasiassa vaimo roudaa huonekaluja täältä”, Sami vitsailee. Vapaaehtoistyötä Sami suosittelee muillekin ja muutenkin hän on yrittänyt valistaa tuttujaan käyttämään Kierrätyskeskuksen palveluita.

Sami toimii vapaaehtoisena Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa kerran viikossa viiden tunnin jaksoissa kahdeksan kerran ajan. Sami hoitaa myymälän ilmaisosastoa, johon laitetaan tavaraa, joka ei sellaisenaan sovi myyntiin. ”Tuon osastolle tavaraa säkkikaupalla koko ajan ja se menee sitä mukaa, kun sitä tuon. Ihmiset tuntuvat ihan hyökkäävän kiinni, kun tulen säkin kanssa osastolle”, Sami kertoo. Sami on hoitanut osaston täyttöä, lajittelua ja kunnossapitoa. Työ on peruspuuhaa, mutta sopii hyvin kurssin suorittamiseen. Tehtävässä tarvitaan oma-aloitteellisuutta ja pelisilmää asiakasvirtojen keskellä.

Sami ei ole aiemmin ollut vapaaehtoistyöntekijänä, vaikka ajatus on usein ollutkin mielessä. Mahdollisuus suorittaa vapaaehtoistyöllä Corporate Social Responsibility Project ‑kurssi oli ratkaiseva kannustin vapaaehtoiseksi lähtemiselle. Heti mahdollisuudesta kuultuaan Sami alkoi etsiä sopivaa paikkaa. Kierrätyskeskus nousi Googlen hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon ja paikka oli sopiva vastuullisuusprojektin tekemiseen.

 

Silmät avaava kokemus

Kierrätyskeskuksessa työskentelee hyvin monenlaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toimipisteissä työskentelee 600–800 ihmistä vuosittain. ”Osa työntekijöistä on hyvinkin puheliasta ja työpaikka voi antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin”, Sami tuumii. Kierrätyskeskus antaa monelle mahdollisuuden päästä kiinni työelämään ja oppia uutta.

Vapaaehtoistyössään Samia eniten yllätti se, kuinka paljon täysin käyttökelpoista ja rahan arvoista tavaraa Kierrätyskeskukseen saapuu. Samin mielestä on erittäin hyvä, että käyttökelpoinen tavara saadaan takaisin kiertoon. ”Olen yrittänyt kertoa muille, että täällä on tosi hyvää tavaraa. Kannattaa käydä katsomassa”, Sami vinkkaa. Tavaran kierrättäminen säästääkin luonnonvaroja, energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2012 vapaaehtoisten avulla säästettiin 630 tonnia kiinteitä luonnonvaroja.

Nimikyltti

Vapaaehtoistyössä toimiminen on ollut vaudikasta ja aktiivista. Koordinaattorin kanssa tehdään kirjallinen sopimus, josta löytyy perustiedot kuten työajat ja määrä. Sami uskoo halukkaille vapaaehtoisille löytyvän tehtäviä ja kokee, että vapaaehtoistyöntekijän antamaa panosta arvostetaan. ”Jos haluaa, tänne pääsee vapaaehtoistyöhön tai voi tulla käymään vain asiakkaana. Tavaran määrä ja laatu voi yllättää positiivisesti”, Sami tiivistää loppuun.

Kierrätä itsesi!

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Ohjeita vapaaehtoisille

 

 

 

Tykkäsitkö? Jaa muillekin!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin